22. jan, 2013

Moderne Kunst Schokt Lima!

Terremoto, tentoonstelling van het bureau Toronja, Daniela Rotalde & Sandro Venturo, Luis Miró Quesada Garland, in Municipalidad de Miraflores, van 17 januari tot 7 februari 2013. Installatie met video, kaarten en santeria.

 

Concept: stel, er is een Terremoto (aardbeving) in Lima, wat is dan de kwaliteit van het sociaal en bestuurlijk weefsel van Peru? Wat is de staat van de staat?

 

Op de schermen in de galerie draaien beelden van aardbevingen in Peru. Echte beelden. Voor de kust van Lima liggen een aantal breuklijnen en er zijn hier regelmatig zware aardbevingen. De laatste in januari 2012. 

Op de muur hangt een overzicht van kwartier tot kwartier van de gebeurtenissen op de dag van de aardbevingen: De chaos wordt steeds groter. Hulpgevende instanties falen. Burgers gaan plunderen, vluchten uit de stad en gaan met elkaar op vuist. Na 24 uur is er van de staat Peru alleen nog een rokende puinhoop over.

In een belendende ruimte is op de vloer een kaart te zien, waarop  de meest getroffen gebieden nauwkeurig zijn aangegeven. In een grote vitrine staan 650 gebroken en weer geplakte heiligenbeelden.

Bij de tentoonstelling verschijnen een krant en een tijdschrift (zie inzet).

 

Het ziet er allemaal vlot en actueel uit. Natuurlijk begrijpen wij niet echt de context. Wie wordt geadresseerd? Elke Peruaan die we tot nog toe spreken is uiterst wantrouwig over staat en de natie Peru. Misschien is het juist de bedoeling door dit concept een platform te geven waardoor je zonder risico kritisch en politiek kunt zijn. We zijn niet genoeg ingevoerd om dat te kunnen beoordelen.

Cultureel Lima kent elkaar goed, verzekerde Guiseppe di Bernardi ons op de drukbezochte opening. De tentoonstellingsruimte is in één van de belangrijkste plekken voor moderne kunst. Drankjes worden niet geserveerd.

 

Kunnen de kunstenaars van hun werk leven? 'Toronja' is heel succesvol. Toch hebben Daniela en Sandro nog een baan ernaast:Daniela is filosofe en ze hebben een communicatie adviesbureau.

(Gek genoeg werken ze onder andere voor een bedrijf dat goud delft in natuurgebieden. Dat gebeurt met kwik en heeft ernstige gevolgen voor het milieu. Geen natuurramp natuurlijk maar een man made disaster.)

 

http://filmsperu.pe/New/View/noticias.php?codnot=2142&categoria=not

http://peru.nlambassade.org/nieuws/2012/08/nationale-aardbeving-oefening.html

http://www.nu.nl/buitenland/2653910/paniek-in-peru-zware-aardbeving.html

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=peruvian-gold-health-risks